Babymassage

 

Voor de geboorte wordt je kindje negen maanden in de veilige warmte van je buik gewiegd en gevoed. Alle behoeften worden vervuld en je kindje raakt gewend aan een gevoel van voortdurende omarming en koestering. In je buik zoekt de baby al contact en dit werd door jou en eventueel je partner beantwoord door het strelen van je buik. Bij de bevalling verlaat je kindje deze veilige beslotenheid, de behoefte aan contact en geborgenheid blijft echter. Omdat je baby nog niet met woorden kan communiceren is lichaamstaal heel belangrijk. Door middel van aanraking en massage maak je contact via de huid. Het lichamelijk contact geeft je baby, net als in de baarmoeder, een gevoel van veiligheid, vertrouwen en zelfstandigheid. De manier waarop je je baby aanraakt en vasthoudt heeft grote invloed op zijn/haar emotionele- en lichamelijke ontwikkeling. Uit Amerikaans onderzoek is bekend dat te vroeg geboren baby’s die regelmatig aangeraakt en gemasseerd worden sneller groeien, alerter en actiever zijn dan baby’s bij wie dit niet gebeurt.

 

Door aanraking en massage

  • versterkt het contact met je baby
  • krijg je meer zelfvertrouwen in de omgang met je kindje en stimuleer je zijn/haar ontwikkeling
  • leer je je baby door en door kennen en krijg je mee begrip voor zijn/haar behoeften
  • ervaart je baby een gevoel van geborgenheid en veiligheid, je laat je baby voelen dat hij/zij welkom is
  • bevorder je rust en ontspanning van je baby en jezelf
  • bevorder je een regelmatig slaappatroon
  • stimuleer je de ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering van je baby. Dit kan een positief effect hebben op obstipatie en darmkrampjes
  • kan je je baby kalmeren en geruststellen, dit heeft een gunstig effect op baby's die veel huilen of overstrekt zijn

 

Voor wie?

 

De lessen babymassage zijn bestemd voor ouders met een baby vanaf ongeveer 6 weken tot 9 maanden. In de lessen wordt er veel aandacht besteed aan het contact met je kindje. Je leert hoe je zelf thuis kunt masseren en krijgt tips hoe je je baby het beste kunt benaderen, oppakken en dragen. De lessen zijn afhankelijk van de behoefte individueel te volgen of in een kleine groep met andere ouders. Voor ouders van kindjes die ‘niet lekker in hun vel zitten’, die onrustig zijn of veel huilen kan individuele begeleiding prettig zijn. We gaan dan op zoek naar de specifieke behoeften van jouw kindje en hoe je hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan.